روکش دندان چیست؟ | معرف انواع روکش دندان

113
مقالات
بدون دیدگاه

روکش دندان یک درمان مناسب برای ترمیم دندانهایی که پوسیدگی عمیق دارند یا در اثر عصب کشی نسوج آنها بسیار ضعیف و شکننده شده است، علاوه بر این که موجب استحکام و حفاظت از دندان‌های اصلی می‌شود، موجب یکدست شدن دندان‌ها و زیبایی لبخند نیز می‌شوند.

به کمک روکش‌های سرامیکی که در نزدیک‌ترین رنگ به دندان‌هایتان ساخته می‌شوند می‌توانید دندان‌های جلوی‌تان را بازسازی کنید. اگر می‌خواهید درباره انواع روکش‌های دندان ، قیمت روکش دندان . مراحل نصب ان اطلاعاتی به دست ، تا پایان این مقاله همراه دکتر هدی صالحی دندانپزشک متخصص زیبایی و ترمیمی باشید.

تماس با دکتر هدی صالحی متخصص ترمیم و زیبایی در اصفهان

روکش دندان چیست؟

روکش دندان یک نوع پروتز دندانی است که برای ترمیم تاج دندان استفاده می‌شود. تاج دندان در بالای خط لثه و در معرض دید قرار دارد، در صورتی که تاج دندان بسیار آسیب دیده باشد و نتوان آن را با روش‌هایی مانند باندینگ، لمینت سرامیکی یا ونیر کامپوزیت ترمیم کرد از روکش دندان، استفاده می‌کنند.

روکش دندان یک قالب است که روی تاج دندان برای زیبایی لبخند یا با اهداف درمانی روی تاج دندان قرار می‌گیرد. روکش‌های دندان یک روش ماندگار برای بازسازی دندان اصلی است.

هنگامی که بخش زیادی از دندان دچار پوسیدگی شده باشد و یا در اثر عصب کشی استحکام خود را از شکستن از دست بدهید، روکش دندان بهترین راه حل برای حفظ دندان اصلی است.

روکش دندان چیست؟

روکش دندان موقت

زمانی که ساخت روکش دائمی دندان چند هفته طول بکشد، دندان‌پزشک متخصص یک روکش موقت دندان تا حاضر شدن روکش اصلی روی دندان قرار می‌دهد. برای مثال در ایمپلنت دندان ابتدا یک روکش موقت به کار می‌برند تا پس از آماده شدن تاج دندان دائمی آن را جایگزین کنند.

در روکش دندانی موقت از چسب‌هایی بادوام کمتر استفاده می‌کنند تا در هنگام تعویض دندان آسیب نبیند. در صورتی که روکش دائمی دندان با سیمان و چسب‌های بسیار محکمی چسبانده می‌شوند که سالیان سال ماندگاری داشته باشند. جنس روکش‌های موقت از رزین کامپوزیت، آلومینیوم یا مواد پلاستیکی است.

روکش دندان برای چه کسانی مناسب است؟

روکش دندان یک روش متداول برای دنداهایی است که تاج آنها آسیب دیدگی شدیدی دارد. هنگامی که قسمت زیادی از دندان خراب شده باشد یا شکسته باشد که نتوان با پر کردن آن را ترمیم کرد، می توان با استفاده از پروتز دندان آن را جبران نمود.

کاربرد های روکش دندان

حال به کاربردهای روکش دندان اشاره می‌کنیم:

ترمیم شکستگی وسیع دندانی

هنگامی که قسمت بزرگی از دندان در اثر یک حادثه از دست رفته باشد ، نمی‌توان آن را با لمینت ترمیم نمود، لذا از روکش دندان که از مقاومت بیشتری برخوردار است برای ترمیم شکستگی‌های وسیع دندان استفاده می‌شود.

درمان پوسیدگی‌های وسیع

درصورتی‌که پوسیدگی دندان درمان نشود، موجب تخریب تاج دندان می‌شود در مراحل ابتدایی در چنین شرایطی پس از درمان پوسیدگی ، برای حفظ تاج دندان روی آن روکش قرار می‌دهند.

روکش دندان عصب کشی شده یا پر شده

درصورتی‌که پوسیدگی دندان عمیق باشد و پالپ دندان آسیب دیده باشد، دندان نیاز به عصب کشی دارد . دندان عصب کشی شده و پر شده ، از مقاومت کمتری نسبت به دندان سالم برخوردار است و در برخی موارد نیز دندان تغییر رنگ می‌دهد. برای جلوگیری از شکستن دندان یا حتی از نظر زیبایی ، پروتز دندان یک گزینه مناسب می باشد.

روکش دندان برای زیبایی لبخند

دندانه‌ای پوسیده و آسیب دیده ، تأثیر بسیار زیادی در زیبایی لبخند و چهره دارند. روکش دندان که برای هر فرد به صورت شخصی ساخته می شود، می تواند بدرنگی ، فاصله بین دندان‌ها و فرم دندان‌ها را اصلاح کند.

مراحل روکش کردن دندان

نصب روکش دندان در دو جلسه انجام می شود. درجلسه اول آماده سازی دندان و قالب گیری آن انجام می‌شود و در جلسه دوم نیز روکش روی دندان چسبانده می‌شود.

مراحل نصب روکش دندان

مراحل دقیق و کامل روکش دندان به شرح زیر می‌باشد:

  1. در مرحله اول دندان‌پزشک به کمک عکس رادیوگرافی دندان ، وضعیت ریشه دندان‌ها، میزان پوسیدگی و سلامت لثه را به طور کامل بررسی می کند.
  2. در صورت نیاز درمان ریشه و درمان پوسیدگی انجام می شود.
  3. دندان برای قرار گرفتن روکش دندان آماده می شود .
  4. برای اماده سازی دندان ابتدا بی حسی تزریق می کنند. با تراشیدن دندان فضای لازم برای قرار گیری روکش روی دندان مهیا می‌شود. در برخی موارد نیز که قسمتی از دندان از دست رفته باشد، ابتدا آن را پر کرده و سپس بر روی آن روکش قرار می‌دهند.
  5. برای ساخت روکش نیاز است تا قالب گیری انجام شود. امروزه با دندانپزشکی دیجیتال و استفاده از تکنولوژی کد کم برای قالب گیری دندان استفاده می‌شود.
  6. قالب دندان به لابراتوار فرستاده می شود تا روکش دندان با نزدیک‌ترین رنگ به دندان‌های مجاور ساخته شود. ساخت روکش 2 الی 3 هفته طول خواهد کشید.
  7. در جلسه دوم پس از اماده‌سازی روکش ، دندان‌پزشک روکش را امتحان می‌کند و درصورتی‌که نیاز باشد، ایرادات آن را اصلاح می کند و سپس آن را روی دندان نصب می کند.

انواع روکش‌های دندانی

روکش‌های دندانی بر اساس جنس، انواع مختلفی دارند، که با توجه به هدف درمان، دندان‌پزشک نوع مناسب آن را برای بیمار انتخاب می‌کند.

انواع روکش دندان

روکش‌های تمام فلزی

این نوع روکش‌ها از آلیاژ فلزی تهیه می‌شوند. روکش‌های فلزی بسیار مقاوم و مستحکم هستند و از ماندگاری بالایی برخوردار می‌باشند.

روکش دندان از جنس طلا یکی از قدیمی‌ترین و گران‌قیمت‌ترین روکش‌ها محسوب شده و این نوع روکش سازگاری بالایی با بافت دهان دارد و هیچ‌گونه التهابی برای لثه ایجاد نمی‌کند.

روکش دندان سرامیکی

مناسب‌ترین گزینه برای دندان‌های جلویی، روکش‌های سرامیکی می‌باشند. این نوع روکش‌ها به دلیل این‌که بیشترین تطابق رنگی را با دندان‌ها دارند و ظاهر آن‌ها کاملاً شفاف و درخشان است لذا بیشتر مورد استقبال افراد برای ترمیم دندان‌های آسیب دیده آن‌ها می‌باشد.

از جمله روکش‌های سرامیکی می‌توان به سیستم زیرکونیا اشاره کرد.مزیت اصلی روکش دندان زیبایی و جلوه ویژه آن‌ها است. به دلیل اغلب برای روکش دندان‌های جلو استفاده می‌شوند . روکش تمام سرامیک ، مقاومت و استحکام کمتری دارد و برای دندان‌های عقبی که در جویدن نقش اصلی دارند مناسب نیست.

روکش دندان فلزی با پوشش سرامیکی ( روکش PFM )

روکش‌های سرامیکی فلزی پرکارترین مدل روکش دندان هستند. روکش‌های  PFM استحکام و مقاومت روکش فلزی و زیبایی روکش سرامیکی را هم‌زمان دارد.این مدل از روکش‌ها به دلیل مقاومت بالا آسیب کمتری هنگام دندان قروچه می بینند.

یکی از معایب روکش‌های فلزی سرامیکی این است که در اثر آسیب دیدگی فلز زیر آن به رنگ سیاه یا آبی دیده می شوند. قسمت انتهایی این روکش‌ها فلزی است، که در اثر پس رفت و تحلیل لثه امکان پیدا شدن فلز وجود دارد.

معایب روکش فلزی سرامیکی

بهترین نوع روکش کدام است؟

برای انتخاب بهترین نوع روکش دندان باید هدف از درمان و مزایا و معایب هر روکش را در نظر گرفت. افرادی که قصد ترمیم و بازسازی دندان‌های قوس لبخند را دارند ، روکش‌های سرامیکی از جلوه زیبا و طبیعی خاصی برخوردار هستند و اگر یک روکش مقاوم‌تر و بادوام‌تر در نظر دارید ، روکش فلزی سرامیکی گزینه مناسبی هستند.

البته سلیقه افراد در انتخاب نوع روکش نیز در نظر گرفته می شود. برای برخی افراد از روکش های فلزی مانند روکش طلا در قوس لبخند استفاده می‌کنند. روکش فلزی برای دندان‌های آسیاب در هنگام جویدن فشار زیادی را تحمل می کنند، گزینه مناسب‌تری برای آن‌ها است.

با کمک و مشورت دندان‌پزشک متخصص میتوانید با در نظر گرفتن قیمت روکش، جنس روکش ، طول عمر آن و محل قرارگیری روکش، بهترین نوع روکش را انتخاب کنید.

طول عمر و ماندگاری روکش دندان چند سال است؟

به طور میانگین طول عمر روکش دندان دائمی بین 7 تا 15 سال است. رعایت بهداشت دهان ، نجویدن خوراکی‌های سخت و مراجعه منظم به دندانپزشکی ، ماندگاری روکش دندان و دندان اصلی در زیر آن را افزایش می دهد.

چه زمانی باید روکش دندان را تعویض کرد؟

پس از گذشت چند سال با پدیدار شدن علائمی مانند تحلیل لثه، درد و تورم ، پوسیدگی دندان دائمی و آسیب دیدن روکش نشان دهنده فرا رسیدن زمان تعویض روکش می‌باشد. تشخیص زمان مناسب تعویض روکش دندان توسط دندان‌پزشک انجام می شود. دو دلیل اصلی تعویض روکش دندان آسیب دیدن دندان و اختلال در عملکرد روکش می باشد.

کیفیت جنس روکش، نحوه نصب روکش توسط دندان‌پزشک و سلامت عمومی دهان و دندان‌ها ،در به تعویق افتادن زمان تعویض روکش اثر می گذارد.

قیمت روکش دندان

هزینه روکش دندان با توجه به جنس آن، تعداد روکش ، هزینه دندانپزشکی و لابراتوار سازنده آن و سایر عوامل دیگر متغییر می باشد. به طور کلی هزینه روکش های زیرکونیا و سرامیکی با توجه به طول عمر بیشتر آنها، مقرون به صرفه هستند.

البته اگر سایر درمان دندانپزشکی مانند عصب کشی ، پر کردن و … نیز انجام دهید، سبب افزایش قیمت نهایی می شود. برای اطلاع از قیمت روکش دندان در سال 1402 با مطب دندانپزشکی تماس حاصل فرمایید.

تماس با دکتر هدی صالحی متخصص ترمیم و زیبایی در اصفهان

نحوه مراقبت از روکش دندان

با رعایت از روکش دندان، علاوه بر افزایش ماندگاری روکش و عدم تغییر رنگ آن ، از پوسیدگی دندان و التهاب لثه جلوگیری می شود.

حال به چند توصیه مراقبتی پس از نصب روکش دندان اشاره می کنیم:

  1. استفاده روزانه از مسواک نرم و خمیر دندان مناسب پس از هر وعده غذایی
  2. کشیدن نخ دندان برای جلوگیری از تشکیل جرم و پلاک ما بین دندان‌ها
  3. پرهیز از جویدن یخ، باز کردن بسته بندی کالاها با دندان شکستن آجیل‌ها با پوسته سخت
  4. تمیز کردن دندان پس از مصرف نوشیدنی‌هایی با رنگدانه های تیره به منظور جلوگیری از تغییر رنگ روکش
  5. استفاده از محافظ دندان(نایت گارد) در صورتی که عادت به دندان قروچه دارید.
  6. ترک و عدم استعمال دخانیات
  7. مراجعه منظم و دوره ایی به دندان‌پزشک به‌منظور بررسی سلامت دندان‌ها

روکش دندان‌ پس از عصب کشی

دندان‌های عصب کشی شده اغلب دیوارهای بسیار ضعیف و ظریفی دارند که احتمال شکستن دندان بسیار زیاد است. به دلیل توصیه می شود که برای جلوگیری از آسیب دیدن دندان عصب کشی شده ، روکشی روی آن قرار می دهند. در برخی از کیس های درمانی نیز برای زیباسازی دندان،  روکش روی آن قرار می دهند.

آیا روکش دندان درد دارد؟

در ابتدای شروع مراحل نصب روکش دندان به فرد بی‌حسی تزریق می‌شود تا هیچ‌گونه احساس درد و ناخوشایندی را نداشته باشد. پس از نصب روکش به دلیل عصب ناموفق ، آسیب دیدن بافت لثه و عفونت امکان دارد فرد دردی را احساس کند که در چنین شرایطی برای تکمیل درمان باید در اسرع وقت به دندان‌پزشک مراجعه کند.

پس از رفع اثر بی‌حسی امکان دارد فرد احساس درد و ناخوشایندی داشته باشد که در این صورت می‌تواند داروهای مسکن استفاده کند . چنین دردی کوتاه‌ مدت بوده و تا یک هفته الی 10 روز بعد بهبود می‌یابد.

سخن پایانی

روکش دندان نوعی پوشش کامل است که روی دندان هایی با دیواره های ضعیف و شکننده قرار می گیرند. روکش دندان طلا یکی از انواع قدیمی روکش ها محسوب می شود که ماندگاری مادام العمری دارد . و این نوع روکش فلزی بسیار با بافت های بدن سازگار بوده. مراحل نصب روکش چند هفته تا یکماه زمان می برد .

اگر قصد دارید روکش دندان عصب کشی شده در اصفهان را انجام دهید ، می توانید به مطب دکتر هدی صالحی مراجعه فرمایید. برای رزرو نوبت با شماره 09100024663 تماس حاصل فرمایید.

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست