پیگمنتیشن لثه | درمان سیاهی لثه در کودکان و بزرگسالان

پیگمنتیشن لثه | درمان سیاهی لثه
134
مقالات
بدون دیدگاه

افراد مختلف دارای رنگ لثه متفاوتی نسبت به سایرین هستند؛ اما سیاهی تیرگی و رنگ هایی مانند رنگ بنفش طبیعی نبوده و ممکن  است به دلایل مختلفی مانند وجود بیماری، مصرف داروهای خاص، مصرف دخانیات و سیگار یا عوامل دیگر به وجود بیاید. رنگ لثه در حالت طبیعی به رنگ صورتی بوده و در صورتی که سیاهی یا کبودی در آن دیده شود امکان اینکه دچار تیرگی لثه یا پیگمانتاسیون لثه (gingival pigmentation) شده باشید زیاد است و در این صورت با مراجعه به دندانپزشکی می توانید این مشکل را درمان کنید. اگر بدنبال اصلاح طرح لبخند لثه ای در اصفهان هستید دکتر هدی صالحی میزبان شما عزیزان می باشد.

تماس با دکتر هدی صالحی

سیاه شدن لثه

همانطور که می‌دانید ملانین رنگدانه تیره ای در قسمت های مختلف بدن از جمله لثه است که مسئول رنگ پذیری می باشد. تیرگی لثه زمانی طبیعی بوده و نیاز به درمان ندارد که در اثر افزایش ملانین (رنگدانه تیره) و رسوب ملانین ها در لثه باشد. اگر لثه ی شما در حالت عادی به رنگ طبیعی و صورتی بوده و اکنون در اثر عوامل مختلف به رنگ تیره در آمده، یعنی دچار عارضه پیگمانتاسیون شده اید.

لکه های تیره و کبود در لثه علاوه بر اینکه زیبایی چهره و لبخند را تحت تاثیر قرار می دهد؛ می تواند نشان از مریضی و یا عارضه ای خاص باشد که برای رفع این مشکل می توانید به دندانپزشکی زیبایی و متخصص مربوطه مراجعه کنید.

علت پیگمنتیشن یا سیاهی لثه چیست؟

سیاه شدن لثه نشانه چیست؟ علت قهوه ای شدن لثه کودکان یا بزرگسالان چیست؟ نمایان شدن لکه‌های تیره قهوه‌ای رنگ روی لثه کودکان یا بزرگسالان می‌تواند برروی لبخند تاثیر منفی گذاشته و فرد برای درمان اصلاح طرح لبخند اقدام کند. علت سیاه شدن لثه بعد از کشیدن دندان می تواند بروز عفونت در آن ناحیه باشد. این عارضه دلایل متفاوتی می تواند داشته باشد؛ برخی از شایع‌ترین علل بروز لکه های تیره روی لثه عبارتند از:

علت پیگمنتیشن یا سیاهی لثه چیست؟

ملانین Melanin

همانطور که اشاره شد ملانین مسئول رنگ پذیری پوست بوده و هر چه قدر که میزان این ترکیب در بدن افراد بیشتر باشد؛ احتمال اینکه رنگ مو، پوست و چشم فرد تیره‌تر شود بیشتر است. در نتیجه سطح بالای ملانین در بدن می تواند باعث بیش از حد معمول تیره و سیاه به نظر رسیدن رنگ لثه‌ها شود.

استعمال دخانیات

نیکوتین موجود در تنباکو و سیگار باعث تولید بیش از حد ملانین در بدن می‌شود. به همین خاطر یکی از عمده ترین دلایل تیره شدن لثه ها، سیاه شدن دندان ها و ایجاد لکه ای قهوه ای روی لثه و دندان ها، استعمال دخانیات می باشد.

مصرف داروها

مصرف اکثر داروها با عوارض جانبی همراه است. طبق تحقیقات علمی انجام شده:

تیره شدن یا بد رنگ شدن لثه ها و بروز عارضه پیگمنتیشن لثه، با مصرف بعضی داروها مرتبط است.

دهان خندقی یا دهان سنگری

عفونت شدید در لثه که با علائمی همچون بوی نا مطبوع دهان، تب و لثه درد همراه باشد را دهان خندقی یا دهان سنگری می نامند.  به‌وجود آمدن بافت مرده مایل به سیاه یا خاکستری در اطراف لثه موجب بروز بیماری لثه و دندان و تجمع باکتری در دهان می شود.

آمالگام دندانی

دندان هایی ک دچار پوسیدگی شده باشند با موادی به نام آمالگام، توسط دندانپزشک ترمیم می‌شود. زمانی که این ماده در مجاورت بافت لثه قرار می‌گیرد لکه‌های سیاهی بر روی آن ایجاد می شود. پس اگر قصد ترمیم دندان پوسیده‌ خود را دارید؛ از متخصص خود بخواهید تا از یک سد دندانی برای پر کردن دندان هایتان استفاده کند؛ این سدهای دندانی مانند یک پوشش، مانع از نفوذ مواد آمالگام به داخل بافت لثه و تغییر رنگ آن می‌شود.

درمان تیرگی لثه

پس از اینکه فرد با تیرگی لثه مواجه می شود با مراجعه به متخصص و بررسی علت بروز تجمع رنگدانه در اطراف بافت لثه تعیین می شود که چه روش درمانی مناسب فرد خواهد بود. در ادامه به معرفی راهکارهایی برای درمان سیاه شدن لثه پرداخته ایم:

انجام چکاب های منظم

اکثر افراد عادت دارند زمانی که با علائم بیماری مواجه شدند به پزشک مراجعه کنند. اما همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. اگر چند ماه یکبار چکاب کاملی از بدن گرفته شود پزشکان بهتر می‌توانند در تشخیص هر چه سریع‌تر عارضه‌ها و بیماری‌های زمینه‌ای به بیماران کمک کنند.

عدم استعمال دخانیا و ترک سیگار

در صورتی که پزشک کشیدن سیگار را دلیل اصلی تیره شدن لثه‌ها تشخیص دهد؛ با ترک دخانیات بهبود چشمگیری در ظاهر لثه مشاهده خواهید کرد. بروز بیماری‌های لثه و دندان در افراد غیر سیگاری بسیار کمتر است. در واقع تحقیقات نشان داده است که:

ترک سیگار و عدم استعمال دخانیات نه تنها برای سلامت عمومی بدن مفید است؛ بلکه کمک بسیار زیادی به سلامت دندان‌ها و لثه‌ها کرده و از تیرگی لثه یا پیگمانتاسیون لثه (gingival pigmentation) جلوگیری می‌کند.

مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها و دهانشویه

معمولا در صورت بروز عفونت در بدن، پزشک مصرف آنتی بیوتیک ها را تجویز می کند. ممکن است عفونت باعث تیرگی لثه ها شود. در این زمان معمولاً  متخصص برای ریشه‌کن کردن تمامی باکتری‌ها مصرف قرص‌های آنتی‌بیوتیک و استفاده از دهانشویه‌های دارویی و ضدعفونی کننده دهان و دندان به بیماران پیشنهاد خواهد داد.

رعایت بهداشت دهان و دندان

یکی از نکات مهم و لازم برای داشتن لثه های سالم رعایت بهداشت دهان و دندان و حفظ سلامت لثه‌ها می باشد. در صورت مواجه شدن با عارضه پیگمانتاسیون لثه بهتر است به متخصص بیماری‌های لثه مراجعه کنید و توصیه‌های مربوط به درمان پیگمنتیشن لثه را از او جویا شوید.

تعویض مواد پرکردنی قدیمی و نقر‌ه‌ای

بعضی از فیلینگ‌های دندان دوام و ماندگاری بالایی دارند و ضروری است که پس از مدتی با نوع جدید تعویض گردند. فیلینگ‌های ترک خورده و پوسیده ممکن است بین دندان‌ها شکاف ایجاد کرده و پوسیدگی دندان و سیاه شدن لثه را به دنبال داشته باشند.

درمان بلیچینگ لثه (رنگدانه زدایی لثه) 

این نوع درمان برای رفع تیرگی لثه معمولاً طی یک جلسه قابل انجام می باشد. شرایط هر بیمار با بیمار دیگر فرق می‌کند ولی نتایج حاصل از بلیچینگ لثه 20 تا 25 سال دوام دارد و در بعضی مواقع بیمار تا آخر عمر هم نیاز به درمان مجدد نخواهد داشت.

درمان تیرگی لثه

کمبود چه ویتامینی باعث سیاه شدن لثه می شود؟

شکی در ان نیست که در بعضی مواقع تغییر رنگ دندان‌ها و لثه می تواند نشان از کمبود یک نوع ویتامین در بدن باشد. بسیاری از ویتامین‌ها می‌توانند به طور مستقیم یا غیرمستقیم وضعیت لثه و دندان‌ها را تحت تاثیر قرار دهند. به عنوان مثال، وجود مقدار کافی از ویتامین دی و کلسیم در بدن به استحکام دندان‌ها و استخوان‌های بدن کمک می کند. در ادامه لیستی از ویتامین‌های لازم برای سلامت دندان و لثه را در اینجا ذکر کرده‌ایم:

  • ویتامین آ
  • ویتامین ب 12
  • ویتامین سی
  • ویتامین دی 

درمان سیاهی لثه در خانه

گاهی در موارد خفیف، درمان‌های طبیعی برای از بین بردن سیاهی یا تیرگی لثه‌ها نیز چاره ساز می باشد. البته برای گرفتن نتایج بهتر، همراه با این داروها باید یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و در عین حال بهداشت دهان و دندان را به درستی رعایت کنید. برخی از بهترین داروهای خانگی و روش‌های خانگی و گیای برای رفع سیاهی لثه عبارتند از:

  • روغن اسانس اکالیپتوس
  • برگ های مریم گلی
  • چای سبز
  • میخک
  • روغن کنجد
  • قرقره آب نمک
  • جوش شیرین
  • لیمو ترش
  • آلوئه ورا
  • زنجبیل
  • فلفل قرمز

قیمت پیگمنتیشن زدایی لثه

هزینه رفع تیرگی لثه بسیار وابسته به شدت تیرگی، وضعیت لثه و نوع درمان دارد. پزشکان بعد از انجام معاینات لازم، بیمار را از قیمت درمان تیرگی لثه مطلع خواهد ساخت. اینکه چه قسمت‌هایی از بافت لثه تحت درمان قرار گیرد به طور کامل به نظر بیمار بستگی دارد و در صورت نیاز، بیمار می‌تواند در این خصوص از پزشک متخصص راهنمایی بگیرد.

در آخر

زیبایی لثه در هنگام لبخند زدن برروی زیبایی چهره بسیار تاثیر گذار است. مثلا اگر هنگام لبخند زدن لکه‌های تیره، قهوه ای، بنفش یا سیاه رنگ در لثه ها دیده شود؛ از زیبایی چهره کاسته می شود. علاوه بر مشکل زیبایی ممکن است علت این لکه های تیره رنگ پیگمنتیشن لثه تشخیص داده شود. در این مواقع باید حتما علل بروز این عارضه مشخص گردد و درمان های لازم توسط متخصص صورت گیرد.

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست