بریچ دندان چیست؟ | انواع پل دندانی + کاربرد

91
مقالات
بدون دیدگاه

بریچ دندان یا پل دندان یک روش دندانپزشکی برای پر کردن جای دندان خالی است. بریچ های دندان مانند چند روکش متصل‌ به‌ هم هستند که روی فضای خالی بین دندان‌ها و دندان‌های مجاور آن قرار می‌گیرند.

در عرض یک ماه می‌توانید با نصب پل دندانی ، جای خالی دندان ازدست‌رفته را پر می‌کند. بریچ های دندانی نسبت به سایر روش‌های کاشت دندان مقرون‌به‌صرفه است.

اگر می‌خواهید جای خالی بین دندان‌هایتان را پرکنید، برای انتخاب کردن بین روش‌های درمانی ایمپلنت و دندانی مصنوعی و بریچ دندان نمی‌توانید تصمیم قاطعی بگیرید. ابتدا این مقاله را مطالعه فرمایید،  در این مقاله دکتر هدی صالحی متخصص دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی اطلاعات جامعی در مورد مزایا و معایب بریچ دندانی را در اختیار شما عزیزان قرا ر داده‌اند.

بریچ دندان یا پل دندانی چیست؟

پل دندانی در واقع یک دندان مصنوعی ثابت است که جای خالی یک یا چند دندان از دست رفته را پر می‌کند. پل دندانی بر روری دندان‌های سالم اطراف یا پایه ایمپلنت که به‌ عنوان تکیه‌گاه برای قرار گرفتن بریچ دندان استفاده می‌شوند، قرار می‌گیرد. مکانیسم بریچ دندانی بدین صورت است که روکش دندان، روی دو دندان مجاور یا ایمپلنت قرار می‌گیرد و پل دندانی در فضای بین دندان‌ها نصب می‌شود.

انواع بریچ دندانی

پل دندانی چهار نوع متفاوت دارد و دندان‌پزشک متخصص با توجه به وضعیت دندان‌ها و طرح درمان ، نوع مناسب بریچ دندانی را برای بیمار تعیین می‌کند. حال به معرفی انواع بریچ های دندانی می‌پردازیم:

انواع بریج دندانی

بریج معمولی یا سنتی

بریچ سنتی یکی از انواع قدیمی و متداول پل‌های دندانی به شمار می‌رود. بریچ معمولی از چند پروتز دندان متصل به هم و چند دندان پایه به‌عنوان تکیه گاه تشکیل شده است. این تاج‌های متصل‌ به‌ هم، بر روی دندان‌های سالم و محکم کنار فضای خالی بین دندان، سیمان می‌شوند. به این صورت دندان‌ها کاملاً یکدست می‌شوند. بریچ های معمولی در جنس‌های سرامیکی و یا فلزی ساخته می‌شوند.

بریچ دندانی معلق ( بریچ کانتی لور)

نوع بریچ معلق برای پر کردن جای خالی یک‌دندان مناسب است. در این نوع بریج تنها به یک‌ دندان پایه در یک سمت خود نیاز دارد. برای نصب این نوع پل دندانی نیاز نیست برای پر کردن جای خالی دندان، هر دو دندان مجاور حضور داشته باشند.

پل دندانی مریلند

مکانیسم ساختار مریلند مانند بریچ سنتی است. بریچ مریلند یک پروتز دندان برای پر کردن جای خالی و دو بال اتصال دهنده، برای دو دندان مجاور که دندان‌های پایه هستند ، تشکیل شده است.

پل دندانی مریلند از طریق دو بال که به پشت دندان‌های طبیعی قرار می‌گیرد، نصب می‌شود. این نوع بریچ دندانی بر خلاف بریچ سنتی نیازی به تراش دادن مینای دندان‌های مجاور ندارد.

بریچ با پایه ایمپلنتی

بریچ های پشتیبانی شده با ایمپلنت ، پروتز دندان به طور مستقیم بر روی پایه ایمپلنت قرار می‌گیرد. و کاملاً مستقل از دندان‌های مجاور هستند.

بریچ هایی با پایه‌ی  ایمپلنت، برای افرادی مناسب است که بیش از یک دندان خود را ازدست داده باشند. برای نصب نوع بریچ دندانی ابتدا باید کاشت پایه ایمپلنت صورت بگیرد و پس از جوش خوردن پایه ایملنت، بریچ دندانی روی پایه نصب شود.

مدت درمان برای نصب بریچ های دندانی با پشتیبانی ایمپلنت، از سایر روش‌ها طولانی‌تر است. چراکه جراحی ایمپلنت و دوره نقاهت آن چند ماه طول خواهد کشید.

بریچ دندانی برای چه کسانی مناسب است؟

افرادی که یک یا چند دندان خود را ازدست‌داده باشند و در صورت داشتن شرایط لازم می‌توانند فضای خالی بین دندان‌های خود را با بریچ دندانی پر کنند. افرادی که می‌خواهند از بریچ دندانی استفاده کنند، باید دندان‌های مجاور فضای خالی، از استحکام و مقاومت لازم برخوردار باشند، تا بتوان از آن‌ها به‌ عنوان پایه استفاده کرد.

در صورتی‌ که دندان‌های اطراف بریچ دچار شکستگی و یا پوسیدگی عمیق باشند ، باید ابتدا درمان ترمیمی لازم انجام  شود و سپس به‌ عنوان پایه بریچ دندان مورد استفاده قرار گیرند.

مراحل نصب بریچ دندان چگونه است؟

نصب بریچ دندان در حداقل دو جلسه انجام می‌شود. جلسه اول به آماده کردن دندان‌های مجاور و قالب‌گیری اختصاص داده می‌شود. در جلسه دوم بریچ ساخته شده، بر روی دندان‌های پایه نصب می‌شوند. حال قدم‌ به‌ قدم مراحل نصب روکش را توضیح می‌دهیم :

مراحل نصب بریج دندانی

  1. آماده سازی دندان‌های پایه:
    بریچ دندان‌های اطراف بریچ باید کاملاً محکم و مقاوم باشند. به همین دلیل باید ابتدا درمان ترمیمی مانند عصب کشی و پر کردن و رفع بیماری‌های لثه را انجام داد.
  2. تراش دادن مینای دندان:
    برای نصب بریچ معمولی و بریچ معلق نیاز است تا مینای دندان‌های کناری تراش داده شوند و با تراش دادن دندان‌های مجاور، فضای لازم برای قرارگیری پل دندان‌ فراهم می‌شود.
  3. قالب‌گیری برای ساخت بریچ دندان:
    از محل نصب بریچ، قالب‌گیری می‌شود و برای ساخت به لابراتوار دندانپزشکی فرستاده می‌شود. ساخت بریچ چند هفته طول خواهد کشید. به همین منظور در جای دندان و دندان‌های تراش‌خورده اطراف، یک بریچ موقت گذاشته می‌شود.
  4.  نصب پل دندانی:
    پس از آماده شدن بریچ، دندان‌پزشک آن را روی جای خالی دندان نصب می‌کند.

معایب بریچ دندانی چیست؟

بریچ دندانی به دلیل آن‌که استخوان فک در زیرخط لثه درگیر نمی‌شود، پس از مدتی استخوان فک دچار تحلیل می‌شود. بریچ دندان‌ها در استخوان فک کاشته نمی‌شود و به همین دلیل فشار از طریق جویدن به آن وارد نمی‌شود و به‌ مرور زمان دچار تحلیل ساختاری می‌شود.

برای نصب بریچ های دندانی نیاز است تا مینای دندان‌های مجاور تراش داده شوند و یک روش برگشت ناپذیر محسوب می‌شود. در صورت برداشتن بریچ دندانی باید از درمان‌هایی مانند ایمپلنت استفاده کرد.

یکی از عوارض بریچ های دندانی که برای برخی از افراد پیش می آید این است که، دندان‌های زیر بریچ احتمال دارد دچار پوسیدگی شوند و به دلیل آن‌ که افراد متوجه این موضوع نمی‌شوند و دیر به دندان‌پزشک مراجعه می‌کنند، لذا امکان از دست دادن دندان اصلی وجود دارد.

معایب و عوارض پل دندانی

مزایای بریچ دندانی

پل‌های دندانی یک روش دندانپزشکی هستند که برای اهداف زیبایی و درمانی استفاده می‌شوند. حال به مزیت‌های بریچ دندانی اشاره می‌کنیم:

  • عملکرد جویدن فرد را بهبود می‌بخشد.
  • تأثیر مثبتی در گفتار و ادای کلمات  دارد.
  • بریچ های دندانی سرامیکی از زیبایی و جلوه ویژه ایی برخوردار هستند.
  • از حرکت دندان‌ها به سمت جای خالی جلوگیری می‌کنند و مانع از به‌هم‌ریختگی دندان‌ها می‌شوند.
  • پر شدن جای خالی به وسیله پل دندانی به زیباتر شدن لبخند و افزایش اعتمادبه‌نفس فرد کمک می‌کند.

مراقبت‌های بهداشتی پس از نصب بریچ های دندانی

رعایت بهداشت دهان و دندان همیشه در الویت بوده است. استفاده از مسواک نرم و کشیدن نخ دندان در حفظ سلامت لثه و دندان‌های مجاور بریچ نقش کلیدی دارند. برای افزایش ماندگاری بریچ های دندانی، لازم است که دندان‌ها و لثه در سلامت کامل باشند، تا نتیجه مطلوب حاصل شود.

در هنگام غذا خوردن مراقب باشید تا فشار زیادی به پل دندانی وارد نشود ، زیرا موجب شکستن یا آسیب دیدن بریچ  می‌شود.

استعمال دخانیات و سیگار را ترک کنید، چراکه یکی از عوامل اصلی بیماری‌های پریودنتال و عفونت دندان، نیکوتین موجود در دود سیگار است.

طول عمر و ماندگاری بریچ دندان چه قدر است؟

طول عمر پل های دندانی بین 5 تا 10 سال می باشد. میزان دوام و ماندگاری بریچ دندانی به کیفیت مواد بکار رفته در ساختن آن، نحوه نصب بریچ، سلامت دهان و دندان‌ها و میزان مراقبت فرد از بریچ دندانی بستگی دارد. با رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی می‌توانید طول عمر پل‌های دندانی را تا بیش از ده سال افزایش دهید.

برای پر کردن جای خالی دندان ، ایمپلنت بهتر است یا بریچ دندانی ؟

اگر به دنبال روشی برای پر کردن جای دندان‌هایتان هستید و نمی‌دانید پل دندانی بهتر است یا ایمپلنت ؟ در ابتدا باید به یک متخصص ایمپلنت و پریودنتیست مراجعه کنید و معاینه شوید. با بررسی وضعیت استخوان فک، دندان‌ها و سلامت لثه، نوع درمان مناسب برای اصلاح طرح لبخند تشخیص داده می‌شود.

بریج دندان همان‌ طور که توضیح داده شد، مانند یک روکش قسمت خالی بین دندان و دندان‌های مجاور آن را پوشش می‌دهد. این نوع درمان دائمی نبوده و پس از چند سال نیاز به تعویض دارد. رعایت بهداشت دندان در این شرایط کمی سخت و دشوار است.

شاید در ابتدا هزینه بریچ دندان کمتر از ایمپلنت به نظر برسد، ولی پس از گذشت چند سال نیاز به تعویض داشته و باید هزینه مجددی را متحمل شوید.

کاشت ایمپلنت دندان یک درمان مادام العمر است. کاشت دندان از تحلیل لثه واستخوان فک جلوگیری می‌کند. از درمان ایمپلنت می‌توان برای کاشت یک دندان تا کاشت تمامی دندان‌های یک فک استفاده کرد. هزینه ایمپلنت نسبت به بریچ دندان بیشتر است. اما به دلیل اینکه دائمی است، برای جبران دندان ازدست‌رفته، در طولانی‌ مدت مقرون به صرفه است.

برای پر کردن جای خالی دندان ، ایمپلنت بهتر است یا بریچ دندانی ؟

هزینه و قیمت بریچ دندان

هزینه بریچ دندان به عواملی مانند جنس بریچ، تعداد دندان‌ها، درمان تکمیلی دندانپزشکی و دستمزد دندان‌پزشک و لابراتوار سازنده پل دندانی بستگی دارد و نمی‌توان هزینه دقیقی را بیان کرد. می توانید با مراجعه به دندان‌پزشک و انجام معاینات از قیمت دقیق بریچ دندانی مطلع شوید.

سخن آخر

بریچ دندانی راه‌حلی مناسب برای پر کردن جای خالی دندان ازدست‌رفته است. کار گذاشتن پل دندانی در طی دو جلسه انجام می‌شود.

این روش درمانی دوره نقاهت بسیار کوتاهی دارد و شما هیچ‌گونه درد و جراحتی را تجربه نخواهید کرد. زیرا در ابتدای جلسه بی‌حسی تزریق می‌شود تا در طول درمان احساس در د و ناخوشایندی را نداشته باشید. ممکن است برخی از افراد پس از جلسه اول کمی احساس درد داشته باشند که با مصرف داروهای مسکن برطرف خواهد شد.

اگر می‌خواهید دندان‌های خود را ترمیم کنید ، می‌توانید جهت مشاوره و معاینه اصلاح طرح لبخند، به مطب دندانپزشکی دکتر هدی صالحی در اصفهان مراجعه کنید. اگر ساکن اصفهان نیستید، از طریق مشاوره آنلاین و ارسال مدارک دندانپزشکی خود می‌توانید از ایشان جهت درمان خود، مشاوره لازم را دریافت کنید.

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست